Održana je 5. međunarodna konferencija „DAN PROZORA 2018 – ift Rosenheim Hrvatska“

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018 – ift Rosenheim Hrvatska je veliki godišnji skup proizvođača građevinske stolarije i popratne industrije, održane 13.03. u hotelu Antunović u Zagrebu u organizaciji institucija ift Hrvatska i ift Rosenheim Njemačka kao krovno europsko ispitno i certifikacijsko tijelo.
Skup je i ove godine okupio preko 220 sudionika iz 9 zemalja regije i to Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.
Sudionici skupa su bili proizvođači prozora i vrata, ovješenih fasada, stakla, okova, dobavljači profila, dobavljači materijala za ugradnju, projektanti i arhitekti i predstavnici medija.
Cilj konferencije je predstavljanje inovativnih proizvoda i unaprjeđenje proizvodnje s naglaskom na kvalitetu i trendove kako tržišne tako i zakonodavne.
Dan je bio prožet stručnim i aktualnim temama. Tako je u jutarnjem bloku nakon uvodnih riječi organizatora gospodina Hrvoja Komca ispred ift Hrvatska i gospodina Rolanda Fischera ispred ift Rosenheim Njemačka bilo govora o standardizaciji okova za prozore i vrata i trendovima u području protuprovalnosti, pravilnoj ugradnji protprovalnih prozora u najzastupljenijoj klasi RC2 o kojima nam je govorio gospodin Stefan Ude iz ift Rosenheim. Nakon toga je uslijedila demonstracija načina provale prozora i usporedba protuprovalnosti dvaju različita prozora, bez klase RC2 i sa klasom RC2. Svojevrstan Live Show prezentirao nam je uvijek interesantan Kolega Konrad Querengaesser kao glavni ispitivač protuprovalnosti prozora u institutu ift Rosenheim.
Nakon pauze za kavu i polasatnog druženja sa našim sponzorima, uslijedila je vrlo interesantna tema kolegice Lene Tarubarove iz ift Rosenheima koja nam je predstavila znak kvalitete “ift Q znak” kao dodatnu potvrdu kvalitete kako samog proizvoda odnosno prozora tako i tvorničke kontrole proizvodnje kao preduvjet za CE označavanje.
Naravno bilo je govora i o mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU o kojima nam je govorio g. Igor Bobek ispred Hrvatske Gospodarske Komore.
U popodnevnom bloku, ove godine predvidjeli smo sve aktualnije teme ovješenih fasada koje su nam predstavili naši sljedeći uvaženi gosti i kolege: gospodin Alexander Riemer – Alukönigstahl GmbH Austrija, gospodin Zlatko Franolić – KFK d.o.o. Zagreb i gospodin Goran Tešić – AluK Tim d.o.o. i Intelligent Technologies and Design d.o.o. Rijeka. Kroz svoja inovativna rješenja i sustave ovješenih fasada podijelili su s nama iskustva i izazove stavljenih pred njih na sve zahtjevnijim stranim tržištima. Vezano za temu stručnjaci iz ift Rosenheima ispričali su nam što sve ift Rosenheim kao institucija odrađuje na priznavanju certifikata i Izvještaja na tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Radni dan smo završili panel raspravom uvijek aktualne teme odljeva radne snage pa smo zamolili uvažene goste iz renomiranih tvrtki da nam kažu svoja iskustva na tu problematiku. Svoj osvrt dali su nam gospodin Robert Križanović iz Gealana, gospodin Aleksandar Terer iz Profine Croatia, gospodin Zlatko Franolić iz KFK i gospodin Fahrudin Čongo iz Rama Glas.
Tokom aktivnog dana je bilo vremena za međusobne razgovore, razmjenu iskustava, dijalog i sastanke. Iskoristili smo priliku posavjetovati se na našim stručnjacima iz branše i dobiti prave odgovore na licu mjesta.

Partnerski odnos i podršku prema ovoj branši pokazali su i brojni sponzori koji ne samo da itekako prate svjetske trendove nego i nude rješenja i odgovore na sve postavljene projektne izazove, to su: Gealan, Alphacan, Inoutic, Rehau, Aluplast, Alukönigstahl, Profine Croatia, Veka AG, Würth, Heroal, Ilsad, Roto, Euro Roal i LB.Profile, Alumil, Rolka, časopis Prozori i vrata, uz podršku Hrvatskog Drvnog Klastera i Hrvatske gospodarske komore.
Cijelu konferenciju moderirao je gospodin Marijan Kavran iz Drvnog Klastera koji je zanimljivim i interaktivnim vođenjem držao fokus na temama.

Par riječi koje izdvajamo za kraj: nakon ove pete po redu konferencije, možemo reći rekordne u vidu posjete, zamjetan je porast interesa vezan za sigurnost a time i protuprovalnost prozora, ne samo zbog ispunjenja projektnih i zakonskih okvira već i prepoznatljivosti proizvođača na tržištu. Isto tako održivost kvalitete i njezino konstantno podizanje kroz tvorničku kontrolu proizvodnje postalo je nužna i nezaobilazna stavka u svakoj ozbiljnoj tvrtki fokusiranoj na što bolje pozicioniranje na tržištu.
Moramo istaknuti, aluminijske ovješene fasade su itekako bitan segment kako na vanjskim tržištima tako i kod nas i ponosni smo da imamo domaće proizvođače koji su u svakom trenutku spremni odgovoriti na najzahtjevniji upit investitora

Ovime zahvaljujemo na podršci svim našim sponzorima i partnerima i sa veseljem vas očekujemo na sljedećoj 6. međunarodnoj konferenciji DAN PROZORA u ožujku 2019.