Održana je 7. međunarodna konferencija „DAN PROZORA 2020 – ift Rosenheim Hrvatska“

7. Međunarodna konferencija ”Dan prozora 2020 – ift Rosenheim Hrvatska“ održala se 11.03.2020. u zagrebačkom hotelu Antunović. Skup je okupio vodeće regionalne i EU stručnjake iz područja prozorske tehnologije i energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Unatoč složenim tržišnim okolnostima, poput otkazanog vodećeg svjetskog sajma FENSTERBAU u Nürnbergu organizator ift Hrvatska je uspio okupiti čitav niz stručnjaka i sudionika iz branše te 20-tak partnera/sponzora koji su predstavili mnogobrojne inovacije te nova moderna i učinkovita prozorska rješenja.

Važnu međunarodnu dimenziju skupu su osigurali njemački partneri iz renomiranog njemačkog instituta ift Rosenheim.

Konferencija je bila izuzetno sadržajna i programom i temama predavača. Tako je dan započeo uvodnim predavanjem organizatora ift Hrvatska i ift Rosenheim, g. Hrvoje Komac i g. Roland Fischer, nakon čega je slijedila tema nZEB klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu prof. Zorana Veršića sa Arhitektonskog Fakulteta, zatim g. Luka Fukat iz tvrtke KFK d.o.o. koji je govorio o izazovnom britanskom tržištu, bilo je govora i o EU fondovima  te projektiranju i nadzoru o čemu su nam govorili g. Mladen Ilijević i g. Natko Bilić, i prvi jutarnji blok je završen temom iskustva partnera tvrtke PANA WINDOWS koja je povukla sredstva u svrhu istraživanja i razvoja novih proizvoda kao cilj otvaranje prema novim tržištima. Nastavili smo panel raspravom o nedostatku radne snage kao vrlo aktualnom temom u Hrvatskoj.

Nakon pauze za kavu krenuli smo sa temama o inovacijama u staklu, CE označavanju vatrootpornih vrata, ovdje su nam govornici bili g. Aleksander Riemer, g. Roland Fischer i g. Gerhard Wackerbauer. Popodnevni blok nakon ručka, započeo je sa temom inovacije drvo aluminijski prozori tvrtke LOKVE d.o.o., zatim uvijek aktualna tema RAL ugradnje i problematike oko iste, praktična iskustva te rješenja hidroizolacije na podnim elementima kod vrata i prozora, naši govornici u popodnevnom bloku bili su g. Franjo Mihelčić, g. Miroslav Turk, g. Leo Speiser. Konferencija je završena panel raspravom na koju su nam se pridružili i g. Aleksandar Terer ispred Profine Croatia, Aleksander Riemer iz Alukoenigstahla, Kristijan Stojanoski iz Tremco Illbruck.

Po završetku službenog dijela, sudionicima je organiziran after conference party gdje se druženje nastavilo u nešto ležernijem okruženju.

Kratki zaključci:

  • Situacija na tržištu prozora postaje složenija, stoga tvrtke i stručnjaci iz zemalja JIE s velikom pozornošću prate trendove i poslovne događaje u Njemačkoj i drugim tržištima EU-a.
  • Sektor se mora organizirati i uspješno djelovati u trenutnim okolnostima, uslijed čega se podržavaju najave o organiziranju strukovne grupacije proizvođača prozora unutar Hrvatske gospodarske komore.
  • Sektorskim izazovima treba pristupati realno i optimistično, ali glavnina optimizma treba proizlaziti iz usvajanja i primjene niza tehničkih i tehnoloških noviteta u području vatrootpornosti, toplinskih i zvučnih izolacija, novih materijala i novih vrsta okova koji se već koriste na razvijenim EU tržištima.
  • Potrebno je nastaviti aktivnosti na prijenosu znanja ključnih iskustava za ugradnjom prozora, pratiti smjernice ugradnje poput RAL-a ali i osmisliti hrvatsku smjernicu za ugradnju prozora, pročelja i ulaznih vrata, no istovremeno je potrebno izvršiti edukaciju projektanata koji često propisuju njemačku RAL smjernicu bez osjećaja za realne mogućnosti takve vrste ugradnje
  • Nikako nije moguće zanemariti utjecaj klimatskih promjena na sektor.
  • Među najsloženije sektorske izazove ubraja se edukacija montažera, majstora i tehničkih operatera.
  • Nedostatak radne snage predstavlja dugoročno usko grlo za ovaj sektor i svi poslodavci već sada moraju voditi aktivnu politiku stipendiranja i regrutiranja mladih stručnjaka.
  • Primjena inovacija u proizvodnji prozora i vrata je stalna obveza svih sektorskih sudionika, posebice akademske zajednice.

Partnerski odnos i podršku prema ovoj branši pokazali su i brojni sponzori koji ne samo da itekako prate svjetske trendove nego i nude rješenja i odgovore na sve postavljene izazove, to su:

ALPHACAN, ALU KOENIG STAHL, ALUMIL CROATIA, ALUPLAST AUSTRIA, ARP / REMMERS, PROFILINK/ROLOPLAST, FEAL, GEALAN, HOPPE, INOUTIC, KRISTAL, LOKVE, PANA WINDOWS, PROFINE CROATIA, REHAU, VEKA, TEHNOMARKET, TKK, TREMCO ILLBRUCK, WÜRTH-HRVATSKA, ALUK-TIM, ČASOPIS PROZORI&VRATA uz podršku HRVATSKOG DRVNOG KLASTERA i nZEB KLASTERA.

Cijelu konferenciju moderirao je gospodin Marijan Kavran koji je kao i do sada zanimljivim i interaktivnim vođenjem držao fokus na temama.

Ovime zahvaljujemo na podršci svim našim sponzorima, partnerima, svim sudionicima i s veseljem vas očekujemo na našoj sljedećoj 8. međunarodnoj konferenciji DAN PROZORA koja će se održati u ožujku 2021.