Završen je najveći godišnji skup u branši građevinske stolarije 9. međunarodna konferencija DAN PROZORA u organizaciji ift Hrvatska i njemačkog instituta za prozorsku tehniku ift Rosenheim 29.06.2022. u Zagrebu, Hrvatska

Konferencija je na jednom mjestu okupila preko 260 sudionika i stručnjaka iz branše, proizvođače građevinske stolarije i popratne industrije, dobavljače profila, proizvođače stakla, okova i pribora za ugradnju, a prisutni su bili i mnogobrojni arhitekti, projektanti i investitori iz europskih 10 zemalja.

Gosti su nam pristigli iz Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Poljske, Mađarske, Grčke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i naravno Hrvatske kao zemlje domaćina.

Glavne teme konferencije odnose se na edukaciju u području inovacija proizvoda, digitalizacije i primjene novih proizvoda, ugradnje stolarije, ali i teme iz područja zakonodavstva, očuvanja okoliša i održivosti materijala koji se koriste u građevinarstvu. Konferencija ima i edukativni karakter kao i interaktivni naglasak na aktualne teme stanja tržišta prozora.

Njemački sudionici iz Instituta ift Rosenheim naglasili su važnost CO2 otiska pri proizvodnji i zbrinjavanju građevinske stolarije. Istaknuto je kako pojava inflatornih trendova zasigurno neće zaobići niti sektor gradnje, stoga se na konferenciji održala otvorena rasprava o aktualnostima te postizanje dodatne sinergije svih protagonista u sektoru, kao i usvajanje konkretnih zaključaka. Christian Kehrer iz instituta ift Rosenheim Njemačka uveo nas je osnove karbonskog otiska proizvoda (EPD,LCA,CO2) kao sve traženijeg certifikata na europskom tržištu. Snježana Turalija iz Greenike pojasnila nam je zahtjeve DGNB certificiranja zgrada i potrebu za procjenom EPD, LCA i CO2 otiska proizvoda. Zaključeno je da će karbonski otisak proizvoda i certifikacija zgrada ubuduće biti sve traženiji od strane investitora.

Bilo je govora i o novostima u ugradnji prozora odnosno ugradnji građevinske stolarije kao izuzetno bitnom čimbenik u očuvanju energije i zvučne izolacije. Isto tako naglašena je važnost toplinskih koeficijenata prozora kao najtraženiju karakteristiku u vidu uštede energije. O tome nam je govorio kolega Roland Fischer iz instituta ift Rosenheim. Na temu o zvuku nadovezao i profesor Zoran Veršić sa Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu, koji je naglasio utjecaj kvalitetne ugradnje prozora.

Nastavili smo sa temom aspekata decentralizirane ventilacije o kojoj nam je u vrlo interesantnom predavanju govorio g. Alexander Riemer iz AluKönigStahla Austrija.

Jutarnji blok konferencije zaključio se sa vrlo aktivnom panel raspravom o uštedi energije i toplinskim koeficijentima prozora, zatim bilo je govora o tumačenju toplinskih proračuna, njihovoj primjenjivosti, iskustva proizvođača prozora ali i uloga nadzora i projektanata na terenu.  Sudionici velike panel rasprave bili su Jörn Peter Lass direktor Instituta ift Rosenheim, Dimitrios Moustakidis iz ift Grčka, Hrvoje Komac iz ift Hrvatska, Lino Fučić kao stručnjak iz područja zakonodavstva, Natko Bilić projektant i nadzor, Aleksandar Terer iz Profine Croatia i Josip Šimunec iz tvrtke Deceuninck.

Nakon pauze za druženje, networking, razmjenu iskustava, razgovore, kratke sastanke, osvježenja i ručka, nastavili smo konferenciju sa inovativnom temom tehnologija ljepljenja prozora koju nam je predstavio g. Michael Merkle iz Kömmerling Chemische Fabrik iz Njemačke a nadovezali smo se i sa protuprovalnošću odnosno tumačenjem nove europske norme EN 1627 te praktična iskustva s terena.

U popodnevnim satima na velikom zaključnom panelu sudjelovali su Robert Križanović iz Gealana, Antonija Mušović iz AGC stakla, Hrvoje Komac iz ift Hrvatska, Roland Fischer iz ift Rosenheim Njemačka te Aleksandar Riemer iz AluKönigStahla Beč.

Veliko hvala svim sudionicima, gostima, predavačima, sponzorima i izlagačima, te svim dionicima koju su ovu manifestaciju održali na ovako visokom nivou. Ovo je bila najveća i najposjećenija konferencija DAN PROZORA do sada, veselimo se idućoj 10. konferenciji 2023.

Veliko hvala sponzorima bez kojih organizacija konferencije DAN PROZORA ne bi bila moguća na ovako visokom nivou.

ALPHACAN, ALUKÖNIGSTAHL, ALUMIL CROATIA, ALUPLAST AUSTRIA, ALUPROF, ARP, ELUMATEC, EMERUS, EURO ROAL, FEAL HRVATSKA, GEALAN, HOPPE, DECEUNINCK, ISO-CHEMIE, KO-GLAS, KOVINOPLASTIKA – ZAGREB, KRISTAL, M SORA NORICA, MARLEX, PRESS GLASS, PROFINE CROATIA, PROZORI I VRATA, REHAU, ROLTEK, TREMCO CPG, VEKA, WINDOR uz podršku GREENIKE, HRVATSKOG DRVNOG KLASTERA, nZEB KLASTERA i ZAJEDNICE PVC DAVATELJA SUSTAVA ZA GRAĐEVINSKU STOLARIJU.