10. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2023 - ift Rosenheim Hrvatska

Završena je 10. jubilarna međunarodna konferencija DAN PROZORA ift Rosenheim Hrvatska. Konferencija je okupila 300 gostiju/sudionika, stručnjaka iz branše iz 8 zemalja regije.  

S nama su bili proizvođači građevinske stolarije, prozora, vrata, fasada, stakla, okova, brtvi, arhitekti, projektanti, renomirani dobavljači PVC i aluminijskih sistema te ostali stručnjaci iz sektora. Konferencija DAN PROZORA ift Rosenheim Hrvatska od prvog dana osmišljena je kao edukativna platforma, event na kojem mi iz instituta ift Rosenheim prenosimo našim klijentima novosti iz područja legislativa, normi i standardizacije, laboratorijskih ispitivanja, nadzora i certificiranja naslonjeno na prozore, vrata, fasade, stakla, okova i sl. Konferencija DAN PROZORA također je i mjesto gdje struka izmjenjuje iskustva, mjesto rasprava i networkinga, druženje sa svim stručnjacima iz područja građevinske stolarije i srodnih niša na jednom mjestu. Tako i na ovoj jubilarnoj 10. konferenciji nije falilo interesa, dapače diskusije i razgovori su se nastavili i nakon službenog dijela. Konferenciju DAN PROZORA otvorio je g. Hrvoje Komac (direktor ift Rosenheim Hrvatska) te u par riječi pozdravio goste, uveo nas u program i teme te se osvrnuo na povijest konferencije od prve 2013. godine do danas 2023. Uvodu se pridružio i član uprave ift Rosenheim Njemačka g. Michael Breckl-Stock koji je ispred Instituta pozdravio sve goste.  

Teme dana su pomno izabrane, upravo dajući odgovor na aktualna pitanja u branši i izazovnog tržišta, a prateći europske trendove i smjernice. Kroz dan su nam predavali stručnjaci iz instituta ift Rosenheim Njemačka, ali i ostali stručnjaci iz svojih područja koji već duži niz godina surađuju s nama. Bilo je govora o ugradnji prozora i vrata kroz temu koju nam je obradio g. David Hepp (ift Rosenheim), zatim nastavili smo s novostima u certificiranju stakla što nam je približila gđa. Carolin Lamprecht (ift Rosenheim), dotakli smo se i uvijek bitne vatrootpornosti na koju nam je skrenula pažnju gđa. Christine Schmaus (ift Rosenheim) i nakon prvog bloka predavanja otvorili smo panel raspravu na kojoj su svi sudionici mogli postavljati pitanja. Na raspravi su sudjelovali g. Robert Križanović (Gealan), g. Aleksandar Terer (Profine), g. Krešimir Posilović (Rehau), g. Josip Klasić (Deceuninck) te arhitekt g. Natko Bilić. Rasprava je potaknula mnoga pitanja iz publike a pogotovo na temu toplinskih koeficijenata prozora Uw.  Nakon pauze za druženje i networking, u drugom dijelu dana obradili smo sve prisutniju temu o kružnom gospodarenju i dekarbonizaciji, te je bilo govora o EPD-u, CO2 karbonskom otisku proizvoda, LCA kao preduvjeta za certificiranje zgrada. O održivosti zgrada govorio nam je g. Roland Fischer (ift Rosenheim), o CO2 emisiji u životnom vijeku zgrada govorio nam je profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu g. Zoran Veršić a g. Alexander Riemer (AluKönigStahl) na vrlo interesantan i slikovit način zaokružio je priču o EPD-u (Environmental Product Declaration).  

Na drugoj panel raspravi o EPD-u sudjelovali su dragi gosti g. Zlatko Franolić (KFK), g. Damir Šimunović (Feal), g. Antonija Šerdoner (Pana Windows) i g. Viktor Segedi (Emerus). Naš gost govornik g. Michel Sieffert (Gealan) približio nam je klimatsku neutralnost, optimizaciju sirovine ka smanjenju CO2 te se dotaknuo reciklaže u PVC profilu. Na kraju g. Stefan Ude (ift Rosenheim) predstavio je nove savjetodavne usluge koje je grupacija ift Rosenheim uvela ove godine. 

10. konferenciju DAN PROZORA završili smo panel raspravom na kojoj su g. Ivica Maurović (Gealan), g. Michael Breckl-Stock (ift Rosenheim), g. Roland Fischer (ift Rosenheim) i g. Hrvoje Komac (ift Rosenheim Hrvatska) dali svoju završnu riječ i zaključke. Nakon službenog dijela konferencije, druženje se nastavilo na after partyju do večernjih sati. 

Sva predavanja i službene fotografije te zaključke možete pronaći na web stranici.

Konferencija DAN PROZORA pokazala se još jednom kao vodeći godišnji događaj ovog sektora, branše građevinske stolarije i srodnih materijala. 

PREMIUM sponzori

STANDARD sponzori

BASIC sponzori

Stručni partner

Medijski pokrovitelj